* Pendidikan Seumur Hidup: Pelajar Perempuan Tendang Guru Disingkir

Tuesday, October 28, 2008

Pelajar Perempuan Tendang Guru Disingkir

Sistem Pendidikan kita dicemarai lagi dengan insiden guru dan pelajar. Kali ini antara guru wanita dan pelajar perempuan. Akhirnya pelajar yang cuba menendang guru disingkirkan. Apakah ini kesudahannya. Ini penyelesaian yang baik dalam Sistem Pendidikan kita. Baca berita dari Utusan Malaysia.

KANGAR 28 Okt. — Seorang pelajar perempuan yang bertindak ganas dengan menendang seorang guru wanita di Sekolah Menengah Kebangsaan Perlis dekat sini baru-baru ini disingkir daripada sekolah itu berkuatkuasa hari ini.

Pengarah Pelajaran Perlis Mansor Lat ketika dihubungi Bernama hari ini berkata keputusan menyingkirkan pelajar tingkatan dua itu diputuskan Jawatankuasa Disiplin sekoleh itu namun beliau tidak menyatakan bila keputusan itu dibuat.

Sebelum ini, pelajar berusia 14 tahun itu yang menendang guru sivik, Azhana Ibrahim, 27, di dalam bilik darjah sekolah itu pada 16 Okt lalu telah digantung persekolahannya selama seminggu untuk siasatan.

Bagaimanapun setelah siasatan selesai, jawatankuasa itu memutuskan pelajar itu disingkir daripada sekolah yang sebahagian besar pelajarnya berketurunan Cina.

Bagaimanapun, Mansor berkata pelajar itu tetap diberi peluang mengemukakan rayuan kepada Jabatan Pelajaran Perlis untuk membolehkannya dipertimbangkan menyambung persekolahan di sekolah-sekolah lain.

No comments:

Related Posts with Thumbnails