* Pendidikan Seumur Hidup: 2009

Saturday, October 31, 2009

Sistem gred baru masuk ke IPTA

PUTRAJAYA 30 Okt. - Syarat kelayakan untuk pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dan setaraf untuk memasuki Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan diperketatkan mulai tahun depan.
Ini berikutan pengiraan merit untuk pemohon akan menggunakan penggredan baru iaitu kelulusan A+.
Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi, Datuk Ir. Radin Umar Radin Sohadi berkata, kaedah pengiraan markah tersebut bertujuan memilih pelajar terbaik di kalangan yang terbaik.
‘‘Sehubungan itu Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan melaksanakan kaedah pengiraan markah merit terkini dengan perubahan kecil kepada kaedah sedia ada.
‘‘Kaedah tersebut juga mengambil kira syarat khas kemasukan program pengajian dengan memastikan pelajar yang dulunya mendapat gred 6C (kepujian) tidak diturun taraf ke gred lebih rendah,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Mengulas lanjut mengenai penggredan baru A+, beliau memberitahu, pelajar yang memperoleh A kini terbahagi kepada tiga kategori iaitu A+, A dan A-.
Ini bermakna mereka yang mendapat A+ bakal memperoleh nilai markah bagi pengiraan merit sebanyak 18, A (16) manakala A- (14).
‘‘Sebagai contoh, jika sebelum ini keseluruhan A dikira berdasarkan markah 90-100 tetapi melalui penggredan baru ini adalah 99-100 (A+), 98-95 (A) manakala 94-90 (A-),” katanya.
Radin Umar menambah, syarat khas program pengajian dan pemilihan calon ke IPTA bagi sesi akademik 2010/2011 akan dilaksanakan secara dua kaedah dalam proses transisi.
Pertama, kaedah sedia ada bagi calon lepasan SPM 2008 dan sebelumnya dan kedua, kaedah terkini bagi calon lepasan SPM 2009.
Kata beliau, kaedah itu bertujuan memberi peluang kepada pelajar bukan tahun semasa mengemukakan permohonan serta dipertimbangkan secara adil, telus serta bersistematik dalam pemilihan kemasukan ke IPTA berasaskan dasar sedia ada.
‘‘KPT bersetuju mengadakan taklimat ke seluruh negara kepada guru bimbingan dan kaunseling mengenai perubahan ini,” katanya.
Jelasnya, KPT akan mengemas kini maklumat mengenai kaedah pengiraan markah merit terkini melalui cetakan dan agihan risalah ke Jabatan Pelajaran Negeri dan sekolah.
Maklumat juga boleh diperolehi melalui laman web rasmi kemasukan ke IPTA iaitu http:// upu.mohe.gov.my.

Wednesday, October 28, 2009

Jambatan Runtuh


Keselamatan pelajar sekali lagi di ragui oleh ibubapa...kes jambatan gantung runtuh pada 27 October 2009 sekali lagi menghantui...





Seramai kira-kira 20 pelajar sekolah rendah dari Daerah Kinta Selatan yang sedang menghadiri Kem Satu Malaysia hanyut apabila jambatan yang mereka naiki runtuh . Perkhemahan Satu Malaysia Daerah Kinta Selatan ini diadakan di Pusat Kokurikulum Kinta Selatan di Kuala Dipang. 

Seorang murid sekolah disahkan mati lemas, sementara dua lagi masih hilang. 
Apakah kementerian perlu mempunyai Pegawai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (SHO), bagi memantau segala aktiviti-aktiviti yang dijalankan di sekolah. Apatahlagi apabila melibatkan ramai pelajar dan guru. Kesihan guru....siapa nak bela mereka. Nasib baik tak ada guru yang hanyut.

Monday, October 19, 2009

Koleksi Trial Fizik 2009

Koleksi Trial Fizik 2009

1. Koleksi Trial Fizik Sabah > Skima Jawapan
2. Koleksi Trial Fizik SBP  P1 P2 P3 Skima
3. Koleksi Trial Fizik Kelantan > Skima Jawapan 
4. Koleksi Trial Fizik Perlis > Skima Jawapan
5. Koleksi Trial Fizik Pahang > Skima Jawapan
6. Koleksi Trial Fizik Kedah 1  2  3 > Skima Jawapan
7. Koleksi Trial Fizik Johor > Skima Jawapan
8. Koleksi Trial Fizik Perak > Skima Jawapan     

Koleksi Trial Fizik 2007
Koleksi Trial Fizik 2008

Sunday, October 18, 2009

10 All Natural Ways to Stop Feeling Depressed



  • Life is a drag.
  • What’s the point of anything?
  • I’ll never be happy.
Do any of these gloomy thoughts sound familiar? It’s likely they do. The occasional case of the blues is perfectly normal, but that doesn’t make dealing with it any easier. If you allow them to, negative thoughts can fester and lead to serious depression. That’s why it’s important to take action early to bust yourself out of a slump.
While these suggestions won’t eliminate your problems, they can help you break a negative thought pattern and stop feeling depressed. If you think you might have a serious mental health problem, don’t hesitate to see a medical professional.
1. Understand the emotional cycle - Life is an emotional roller coaster. Some days you feel like nothing can stop you. Other days you feel utterly hopeless. Most of the time you’re somewhere in between. Understanding the pattern of positive and negative emotions will help you put your feelings in perspective. Next time you feel down, just remember that it’s a natural emotion that will inevitably pass. Knowing that a feeling of depression is only temporary makes it less dreadful.
2. Spend time with positive people - Nothing affects the way you think and feel more than the people you interact with. Thoughts (both positive and negative) are contagious. If you are surrounded by negative people, it’s only natural that you’ll start to think and feel the same way. To improve your outlook on life, spend time with positive people. Search them out and try to understand the way they see the world. Chances are their happiness will rub off.
3. Reflect on past success - In the wake of a colossal failure, it’s easy to forget everything you’ve ever done right. Take a few minutes to remember your past accomplishments and build yourself up. What made you successful before? What are your strengths? Frequently, this exercise will build self confidence, help you figure out what went wrong, and generate ideas for success in the future.
4. Focus on gratitude - It’s human nature to measure ourselves against those ahead of us on the social ladder. Studies have shown that people care more about being richer than their friends than actually making more money. When you consider everything good in your life and compare it to the problems of less fortunate people, the issue that’s making you depressed won’t seem as serious.
5. Change of scenery - One of the best ways to change the way you feel is to change your environment. When you get in a slump, you start to associate your problems with everything around you. It can get to the point where your environment is a constant reminder of your problems. This can be a dangerous cycle. The solution is to change things. Change doesn’t have to be radical. Cleaning up, adding more lights, or including pleasant decorations can completely change the mood of a room.
6. Break your routine - Going through the same routine, day after day, can be monotonous and depressing. It often leads to getting caught in a rut. To get out of it you need to temporarily change your routine. If you can, take a day off from work. Do something you don’t normally have time for or something you’ve never tried. In the long run, taking a day off every now and then to get out of slump will make you happier and more productive.
7. Interact with animals and nature - It’s funny when you consider how humans put so much importance on their own tiny problems. Animals don’t think this way. A little bird doesn’t mope around because it isn’t an eagle or because another bird beat it to a tasty seed. Animals live in the present moment and they show love unconditionally. Observing and interacting with them will help you get over your problems.
8. Get moving - As Johnny Cash famously suggested, “Get a rhythm, when you get the blues.” Moving to a beat makes everyone feel better. The same is true for movement in general. Hitting the gym or going for a walk will help you shed the lethargy that comes with feeling depressed. The more enthusiastic your moments, the better you will start to feel.
9. Think about the big picture - As Carl Sagan made evident with the Pale Blue Dot, we’re insignificant creatures living in a vast universe on a tiny planet. In the long run, everything we do will probably be forgotten. Some might find this depressing, but it shouldn’t be. It means that all our problems are illusory. In a million years no one will remember what you did or didn’t do. What matters is the present moment and enjoying every second of life that we’re blessed with.
10. Do something to help yourself - Above all, the best way to stop feeling depressed is to take action. What is your biggest problem? How can you alleviate it? Once you decide to stop moping and start moving forward you won’t have time to feel depressed. Action will occupy your mind and give you something to look forward to. Once you get some results, you’ll build momentum and positive thinking will keep getting easier.

Wednesday, October 7, 2009

10 Ciptaan Terhebat Sepanjang Sejarah

thomasedison-large

1. Mentol
Thomas Edison tidak mempunyai bakat luar biasa. Beliau hanya memiliki imaginasi dan keinginan yang tinggi untuk menghasilkan sesuatu yang memberi manfaat kepada manusia. Ciptaan mentol lampunya mengambil masa yang lama dengan perancangan yang teliti, mengulangi ujian dan eksperimen berkali-kali tanpa jemu dengan kegagalan. Akhirnya beliau berjaya menghasilkan mentol lampu yang berjaya menerangi alam ini melalui teknologi ciptaannya. Di peringkat permulaan, pada tahun 1879, mentol-mentol lampunya telah digunakan di bangunan yang menempatkan makmalnya di sebuah jalan di New Jersey. Revolusi perindustrian dan peningkatan permintaan pasaran lampu membuaatkan Thomas Edison menjadi sangat terkenal di dunia hasil dengan hasil ciptaanya.

Henry Ford-Model T

2. Kereta


Henry Ford merupakan seorang pencipta dan usahawan berjaya di zamannya. Sehingga kini kereta Ford masih gah di pasaran dan beliau merubah dunia perindustrian kereta dan kilang pemasangannya bermula pada tahun 1908. Rekaan kereta dan kaedah pengeluaran secara besar-besaran telah menjadikan Amerika sebagai pengeluar kereta utama pada waktu itu.

transistor

3. Transistor

Dalam kebanyakan rekaan, kita tidak dapat melupakan ciptaan transistor. Dunia elektronik dan komputer mungkin tidak akan semaju sekarang sekiranya transistor tidak dihasilkan. Melalui teknologi semikonduktor, peranti elektronik transistor telah menghasilakn pelbagai produk elektrik dan elektronik dan kalkulator sehinggalah komputer tercanggih pada masa kini. Transistor 3 terminal ( source, drain & gate ) dicipta oleh 3 saintis iaitu William Shockley, Walter Brattain dan John Bardeen dan melayakkan mereka menerima Anugerah Nobel Fizik pada tahun 1956 atas kejayaan mereka.

satellite

4.  Satelit Komunikasi

Satelit komunikasi pertama dunia dicipta oleh unit ketenteraan Amerika dan dilancarkan ke angkasa lepas pada tahun 1958. Satelit tersebut telah memancarkan suara Presiden Eisenhover dari bumi melalui satelit dan kembali ke bumi untuk rakyat Amerika dengan kata-kata ” Through the marvels of scientific advance, my voice is coming to you from a satellite traveling in outer space”. Serentak dengan itu, bermulalah misi saintifik kapal angkasa Apollo yang dilancarkan untuk menghantar satelit mengorbit bumi dan ia menjadi salah satu punca pendapatan utama Amerika dalam dunia telekomunikasi.

mri

5. Imbasan Magnetic Resonan (MRI)

Jutaan nyawa manusia dapat diselamatkan dengan terciptanya alat pengimbas berasaskan Magnetik Resonan yang dapat mengimbas pesakit keseluruhan badannya tanpa sedikit rasa sakit. Ciptaan menakjubkan ini direka oleh saintis Amerika iaitu Raymond Damadian berdasarkan kajiannya tentang Prinsip Magnetik Resonan Nuklear. Alat pengimbas MRI pertama digunakan secara komersial pada tahun 1977.

how-to-use-the-internet

6. Internet

Bermula awal 1960-an, kajian dijalankan oleh pihak ketenteraan Amerika melalui DARPA untuk menghasilkan ARPANET bagi kajian ketenteraan. ARPANET menghubungkan UCLA, Stanford University, UC Santa Barbara dan Universiti Utah pada awal kemunculannya. Kumpulan saintis yang merekacipta ARPANET juga pertama kali menghantar mesej melalui komunikasi emel pada tahun 1971.

laser

7. Teknologi Laser

Laser tergolong dalam antara salah satu ciptaan paling praktikal dan berjaya dalam abad ke-20 di Amerika dengan aplikasinya yang pelbagai dan potensi bisnes teknologi yang diperolehi daripadanya. Albert Einstein mula menerangkan sifat-sifat laser seawal tahun 1917 sehinggalah pada tahun 1960 sekumpulan saintis di Hughes Research Laboratories di California melaporkan kajian mereka tentang keupayaan dan fenomena LASER. Hari ini penggunaan laser digunakan meluas untuk mendengar CD atau menonton DVD, melakukan pembedahan mata (LASIK), mengimbas barcode, sistem pencahayaan di konsert-konsert muzik dan sudah tentu lampu-lampu laser yang terang.

neil_armstrong

8. Misi Menghantar Manusia ke Bulan

Di bawah pentadbiran Eisenhover, Amerika berjaya mendaratkan manusia pertamanya (Neil Armstrong) di bulan pada tahun 1969 melalui Projek yang dijalankan oleh NASA melalui kapal angkasa Apollo. Di era Perang Dingin dengan Kesatuan Soviet, Amerika cuba untuk bersaing melalui teknologi bagi memenangi warga dunia tentang keupayaan mereka menentang komunis dari segi teknologi.

bomb1

9. Bom Atom

Bom atom pertama diuji di New Mexico pada tahun 1945 sebelum digugurkan di Hiroshima dan Nagasaki. Ledakan bom atom telah menamatkan Perang Dunia ke-dua. Bom atom direka melalui projek rahsia yang dikenali sebagai Projek Manhattan yang menggabungkan saintis-saintis ternama seluruh Amerika dan saintis-saintis dunia yang berhijrah ke sana.

wright-brothers

10. Kapal Terbang

Dua Bersaudara Oliver dan Wilbur Wright dari Ohio merupakan orang yang pertama menerbangkan pesawat pada tahun 1903. Kejayaan mereka telah mendorong penerokaan dunia pesawat terbang yang telah memendekkan masa perjalanan manusia dari satu benua ke benua lain. Terbang selama 12 saat di kawasan lapang berangin di North Carolina, era sains dan teknologi selepas itu tidak lagi menoleh ke belakang.

Diterjemah secara bebas dari LiveScience

Selamat Menjawab Peperiksaan PMR 2009

Hari ini merupakan hari pertama peperiksaan PMR 2009

Selamat menjawab kepada semua calon....Perjuangan kini sudah bermula.....tarik nafas...tenangkan fikiran....pasti boleh...


apa tak nya dah berapa tahun dah anda belajar.....kini masanya nak tengok hasilnya..

Share and Get Money

Make money by uploading files!

Never before has making money been so easy - or payouts so high. Simply upload files and get people to download them, and earn from 30 to 60 cents per download!

ShareCash is a next-generation upload site, where you get paid CASH for every download you get! Simply register, upload files, and let the cash start rolling in!


Unlike other upload websites that give you pathetically low prices, such as $10 for 1000 US downloads, well give you 30-60 cents PER DOWNLOAD! Thats $600 for 1000 US downloads - sixty times more than any other upload cash website!

Here are some assorted features:
  • Simple sign up. Start earning in less than 30 seconds!
  • Low cashout limit - get your money after earning only $10 !
  • Accepts any file type!
  • Super secure - your details, files, and earnings are safe with us!
  • Amazing support - contact us 24/7 for your every question or need!
register now

Register now and within 30 seconds you'll be uploading files and making real cash in no time!

Monday, October 5, 2009

RON95 vs RON97

Apa perbezaan RON95 dan RON97?
Sehigga ke hari ni masih lagi ada orang bertanyakan tentang minyak baru ni...ok baca kat bawah:
 
Berikut adalah senarai harga minyak terbaru (mulai 1 September 2009).
  • RON 97 : RM2.05

  • RON 95 : RM1.80

Tetapi tahukah anda apakah itu RON? Pernahkah anda semua tertanya apa bezanya minyak RON97, RON95 dan minyak RON92 tu. Kenapa kerajaan tukar penggunaan minyak RON92 kepada RON95? Apa signifikannya daripada penukaran itu? Minyak yang mana satukah yang lebih bagus? RON95 atau RON97?
Mungkin ada ramai yang mengatakan minyak RON95 adalah minyak yang tidak berkualiti. Sebab itu ia lebih murah. Ada pula mengatakan minyak RON95 mungkin akan mengotorkan engine anda dan ada juga yang mengatakan minyak RON95 kurang berkuasa berbanding minyak RON97.
Sebelum anda semua membuat tanggapan palsu,mari kita fahami apakah maksud sebenar RON.

RON adalah singkatan bagi ‘RESEARCH OCTANE NUMBER‘, dimana octane number ataupun octane rating bermaksud ketahanan minyak tersebut sebelum ianya meletup atau dinyalakan di dalam engine anda.
RON97 bermakna minyak ini lebih tinggi ketahanannya berbanding dengan RON95 atau RON92. RON yang tinggi dicipta untuk mengelakan berlakunya nyalaan pramatang dan pada asalnya diciptakan untuk kereta yang berkuasa tinggi seperti kereta-kereta lumba dan sport.
Tidak bermakna menggunakan RON95 itu tidak bagus untuk kereta anda. Harus diingatkan bahawa nilai oktana tidak ada kaitan dengan kandungan tenaga di dalam bahan api, ataupun kelajuan bagi api palam pencucuh untuk sampai merentasi kebuk pembakaran. Ia hanya ukuran ketahanan bahan api terhadap nyalaan sendiri.
Oleh itu, ia sepatutnya tidak menjejaskan prestasi enjin. Namun begitu, anda masih perlu memeriksa keperluan gred minima bagi enjin kereta anda.
Apa yang perlu anda buat ialah rujuk buku panduan kereta anda untuk Rating Octane minimum yang boleh dipakai dan juga kereta anda perlu menggunakan minyak unleaded (tanpa plumbum) ataupun leaded (plumbum).
Apabila anda refer kepada manual kereta anda, kat situ ada ade tercatat minimum ron yang boleh digunakan. Kalau dia tulis ron 95, maknanya anda kena guna Ron 95 dan ke atas saja. Jangan pula guna minyak bawah ron95. Nanti rosak pula kereta anda.
Selain di dalam buku panduan, anda juga boleh melihat sticker Octane Rating minimum di lid penutup minyak kereta anda. Di situ pun biasanya ada di catatkan.
kereta minyak ron95
Secara asasnya memang lagi tinggi RON tu, maka lagi bagus minyak tu. Tapi perlu diingat, RON yang lebih tinggi tidak bermaksud ianya lebih berkuasa. Ia hanya bermaksud minyak itu lebih susah untuk dinyalakan. Dan sebenarnya, setiap engine sesebuah kereta itu direka dengan minimum octane rating nya yang tersendiri.
Jadi, paling pentingnya ialah periksa manual kereta anda, apakah nilai minimum octane rating atau RON nya. Gunalah minyak paling minimum yang dicatatkan itu. Kalau RON95 maka anda boleh guna RON95 tanpa ada sebarang masalah. Dengan menggunakan minyak RON95, anda sebenarnya dapat menjimatkan duit anda kerana ianya lebih murah.
Namun, kepada mereka yang pakai kereta yang berkuasa tinggi contohnya kereta sport seperti evo, impreza, type R, skyline dan sewaktu denganya, maka adalah sangat disarankan supaya anda gunalah minyak RON97. Walaupun harganya mahal sedikit, tapi tidak mengapalah, janji anda puas hati. Nanti boleh la anda pecut kereta dengan lancar, tanpa semput-semput,he he he…
Anda boleh cek sama ada model kereta anda sesuai atau tidak dengan RON95 dalam jadual dibawah :



..nak dapat maklumat lebih..sila ke pakarhowto

Thursday, September 10, 2009

Bing vs Google

bing

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN
rencana@kosmo.com.my

Perang enjin carian Internet semakin hangat hari ini. Semuanya ingin merampas takhta Google. Adakah Bing yang dihasilkan Microsoft mampu menyaingi Google?

SEBUT sahaja enjin carian, Google tentunya nama yang sering bermain di bibir pengguna Internet di segenap pelosok dunia. Dinobatkan sebagai antara enjin carian Internet terpantas dan mampu menghasilkan keputusan carian yang bertepatan dengan kehendak pengguna, Google sering dianggap sebagai satu penanda aras prestasi bagi enjin carian lain dalam usaha mempertingkatkan keupayaan mereka.

Jika tahun lalu, Cuil muncul dalam persaingan atau lebih tepat lagi, perang enjin carian dalam usaha menandingi Google, kini muncul satu lagi enjin carian lain bagi memenuhi permintaan pengguna. Jika Cuil dibangunkan oleh bekas pakar yang berpengalaman dalam pembangunan dan reka bentuk enjin carian Google itu sendiri, enjin carian yang diberi nama Bing ini dibangunkan oleh seteru utama Google iaitu Microsoft.

Microsoft tidak pernah berputus asa dalam usaha menghasilkan sebuah enjin carian yang dapat memenuhi cita rasa pengguna. Menawarkan perkhidmatan mereka melalui laman www.bing.com, Bing disifatkan sebagai satu ‘kelahiran semula’ teknologi carian Microsoft. Sebelum ini, enjin carian Microsoft dikenali sebagai Live Search, Windows Live Search dan MSN Search.

googlewifi

Bing bukanlah satu-satunya enjin carian yang cuba menyaingi Google. Sebelum ini pun telah banyak enjin carian lain cuba menundukkannya, tetapi menemui jalan buntu. Enjin carian seperti Hakia, Mahalo dan Search Wikia sehingga hari ini masih belum menggoyahkan kedudukan Google. Malah Yahoo dan Askme.com yang muncul lebih awal sudah berjaya diatasi Google. Setelah bertahun-tahun mencuba, mereka masih belum mampu merampas kembali takhta mereka. Jadi, apakah yang membuatkan Bing begitu istimewa dan harus diberikan perhatian?.

Dipekenalkan kepada umum oleh Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft, Steve Ballmer pada 28 Mei lalu pada satu persidangan di San Diego, Amerika Syarikat, Bing dikatakan mampu memberikan saranan secara langsung sewaktu pengguna menaip perkataan yang hendak dicari. Selain itu, ia turut menyenaraikan carian yang berkaitan dengan keputusan carian pengguna dengan menggunakan teknologi semantik dari PowerSet iaitu sebuah syarikat pembangunan bahasa pengaturcaraan untuk enjin carian yang dibeli oleh Microsoft pada tahun lalu.

Bing juga membolehkan pengguna menyimpan serta berkongsi sejarah carian mereka melalui aplikasi Windows Live SkyDive, e-mel dan laman sosial Facebook. Kemampuan Bing untuk membuat keputusan yang agak tepat dalam satu-satu proses carian dikatakan menjadi kekuatan utama Bing dalam mengharungi persaingan sengit di dalam industri digital pada hari ini.

Sebagai contoh, carian untuk tiket penerbangan tambang murah bukan sekadar menghimpunkan harga tiket tetapi turut memberikan maklumat sama ada tambang tersebut akan naik atau turun, ditambah dengan pautan tempat-tempat menarik, restoran dan acara yang berlangsung di destinasi yang ingin dituju. Keupayaan ini bukan hanya membantu pengguna dalam membuat satu-satu keputusan, tetapi turut membuka mata pengiklan.

Kaedah carian yang diperkenalkan Bing ini tentunya akan menarik pihak yang inginkan logo syarikat mereka terpampang di skrin komputer pengguna ketika membuat carian. Penggunaan Bing bagi tujuan carian juga membolehkan pengiklan memahami sekali gus memperbaiki perkhidmatan atau produk yang ditawarkan yang bertepatan dengan kehendak pengguna.

Hanya masa akan menentukan sama ada Google bakal diatasi oleh enjin carian lain. Sungguhpun hanya berbekalkan laman web yang begitu ringkas, Google telah membuktikan kemunculan mereka menepati kehendak pengguna masa ini. Secara relatifnya, masih banyak yang perlu dibuat oleh Bing dalam menyaingi Google, tetapi yang pasti sedikit sebanyak kemunculannya pasti membuatkan Google akan melipat gandakan lagi usaha mereka bagi memastikan mahkota mereka tidak dirampas!

Dipetik dari Akhbar Kosmo Online, 16 Julai 2009

Sunday, September 6, 2009

How to Survive Your Child Choosing to Study Aboard

When your son or daughter first tells you that they have decided to study abroad you may be thrilled at the opportunity that has become available to them. Prior to and during their study abroad program, be sure to provide time and resources for yourself so you can help them during this exciting time in their life.

  1. Prior to your child leaving, make sure you have warned them about all the dangers of living in a foreign country. Also tell them about ALL of your concerns & fears. They will roll their eyes. They will say "MOM" or "DAD" but do it anyway. Prepare them as much as possible with your experience.

  2. Also before they leave make sure they have left you with a decent address, phone number and a few deposit tickets...well you know why for that! Tell them to pack light & when they leave, try out those margaritas...www.ifood.tv/recipe/frozen_margarita for image credits & recipe.

  3. Establish a weekly time when you will meet using AIM or SKYPE connection. Try not to be too concerned if your child has discovered the margaritas & it is apparent on the connection. After all, they are overseas! (Of course consult officials immediately if there are ANY safety concerns.)

  4. When your son or daughter tells you their wallet including all credit cards , cash and identification such as drivers license has been stolen. No worries, you are prepared. Just pop down to the local FEDEX office and Zip, just like that, a few days later, they have all of your extra cash. Try not to think about it too much. Overanalysis at this juncture is probably useless as again, they are out of reach.

  5. Celebrate their return when the program is completed. Your child will be so appreciative of you when they come home that the entire experience will have (hopefully) been well worth it. Anticipate big bear hugs and HAPPY yells of "Mom" "DAD" once they see you & even if they don't say the words, know they are thinking them. Usually it will be you tearfully crying as you see their worn jeans and backpacks & sleep deprived faces coming down the escalator to you. Try not to embarrass them too much when you shout their name & hug them tightly. Take solice in their newfound understanding and appreciation of the world around them.

source : eHow

Koleksi Trial Fizik


Sekali lagi Koleksi Trial Fizik diupdate. Kini boleh update :

a) Koleksi Trial Fizik 2007

b) Koleksi Trial Fizik 2008

c) Koleksi Trial Fizik 2009 (dalam proses..)


Semua soalan di ambil dari beberapa blog dan laman web. Mari kita berkongsi bersama-sama. Terima kasih diucapkan kepada kawan-kawan kita yang sudi scan dan berkongsi bersama kita
bagi soalan yang tidak mempunyai jawapan sila berbincang dengan guru masing-masing.

Peperiksaan SPMdah semakin dekat. Kita sepatutnya membuat perancangan yang terperinci bagi menhadapi peperiksaan. Tingkatkan motivasi diri anda. Gunakan teknik-teknik untuk belajar dan mengingat...akhir sekali Study Smart...

Saturday, August 15, 2009

H1N1 Terkini

H1N1 Situasi Terkini 



Sehingga jam 8.00 pagi pada 15 April 2010,  Kementerian telah menerima sejumlah  tujuh (11)  laporan kejadian kluster ILI daripada lima (5) buah negeri seperti di ‘Lampiran 1’.

Sementara itu, sehingga jam 5:30 petang 14 April 2010, jumlah terkumpul kes ILI yang masih dirawat di dalam wad di seluruh negara adalah sebanyak 528 kes. Daripada jumlah tersebut, 68 kes (12.9%) telah disahkan positif influenza A(H1N1), manakala lapan (8) kes dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Jumlah terkumpul kes influenza A(H1N1) adalah 12, 971 kes. Tiada laporan kematian yang diterima semalam. 
Kementerian Kesihatan ingin terus mengingatkan masyarakat bahawa penularan jangkitan Influenza A(H1N1) terus aktif di dalam komuniti.  Masyarakat harus sentiasa  mengamalkan langkah-langkah pencegahan seperti yang telah dihebahkan sebelum ini. Orang awam yang mempunyai faktor risiko seperti ibu hamil, menghidapi penyakit kronik seperti asma, diabetes, buah pinggang, jantung dan lain-lain, perlu segera mendapatkan pelalian vaksin A(H1N1) di  104 fasiliti Kementerian seluruh Negara. Maklumat lanjut berkenaan influenza A(H1N1) boleh didapati dengan melayari laman sesawang Kementerian Kesihatan di http://h1n1.moh.gov.my atau menghubungi hotline Kementerian Kesihatan di talian 03-88810200/0300.
Sekian dan terima kasih.

TAN SRI DATO’ SERI DR. HJ. MOHD. ISMAIL BIN MERICAN
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
Tarikh: 15 April 2010

 Situasi Global
Di peringkat antarabangsa, penularan jangkitan influenza A(H1N1) masih lagi aktif khususnya di Asia Tenggara, Afrika Barat dan Afrika Timur serta negara-negara beriklim sederhana di Hemisfera Utara seperti di Eropah Timur dan Selatan, Asia Selatan dan Timur. Sehingga 21 Mac 2010, jumlah kematian akibat jangkitan influenza A(H1N1) di seluruh dunia adalah melebihi 16,931 kes, iaitu meningkat sebanyak 118 kes(0.7%) berbanding dengan minggu sebelumnya.

Sunday, August 9, 2009

Tarikh Peperiksaan 2009


Takwim Peperiksaan Bagi Tahun 2009

NAMA PEPERIKSAAN




TARIKH PEPERIKSAAN BAGI TAHUN 2009





Sijil Pelajaran Malaysia (ULANGAN)




23 - 24 Jun





Sijil Tinggi Agama Malaysia (LISAN)




13 - 24 Julai





Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR)




8 - 10 September





Penilaian Menengah Rendah (PMR)




7 - 9 Oktober








12 - 13 Oktober





Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)




19 - 21 Oktober





Sijil Pelajaran Malaysia (AMALI)




20 - 22 Oktober








26 - 27 Oktober





Sijil Pelajaran Malaysia




19 November - 16 Disember







PERTH 9 Ogos - Kerajaan mempunyai pelan luar jangka bagi mengendalikan peperiksaan umum di sekolah-sekolah jika pandemik selesema babi atau Influenza A(H1N1) bertambah buruk, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Jika tarikh (peperiksaan sekolah kerajaan) perlu dipinda, saya sebagai menteri akan mengkaji (semua) kemungkinan. Hanya jika keadaan tidak dapat dibendung,” katanya ketika ditanya berhubung perkara itu di akhir lawatan rasmi lima hari ke Perth.

Bagaimanapun, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berharap keadaan itu tidak akan ke peringkat itu.

“Kita tidak boleh membuat ramalan. Keadaan itu mungkin lebih baik minggu depan (siapa tahu). Saya tidak mahu membuat ramalan yang keterlaluan,” katanya.

Oleh itu, beliau berkata buat masa ini semua jadual peperiksaan umum sekolah akan berjalan seperti yang dijadualkan.

- BERNAMA

Saturday, August 8, 2009

How to Boost Your Immune System against the H1N1

H1N1.....

August 14, 2009 08:00 AM

H1N1: Eight More Deaths Today, Death Toll Is 56


  1. Increase your intake of vitamin c. Vitamin C not only boosts your immune system, but in higher dosages has been shown to be an antiviral as well. The recommendation is to dramatically increase your intake at the first sign you may have been exposed to the flu. Search for "the Vitamin C Foundation" to find an effective dosage for you.

  2. Step 2

    Add green tea or green tea extract to your diet. Several clinical studies have shown that the polyphenols within green tea have strong antiviral and therefore anti-flu properties. There have been many other health benefits linked to green tea as well, so this supplement should be a must have.

  3. Step 3

    Spice your foods with turmeric. Curcumin, the active ingredient in turmeric, has both antiviral and antioxidant properties to help you body ward off any viral infections. In addition, this compound modulates the inflammation response and decreases the likelihood that your immune system will over react with inflammatory defenses. If you do not like the taste of this spice, curcumin is also sold in an extract form for convenience.

  4. Step 4

    Ensure you are getting enough vitamin E in your diet. There has been at least one clinical study completed that links adequate vitamin E intake with reduced viral activity. Studies have also shown there may be a link between vitamin E and a reduced duration and severity of flu symptoms.

  5. Step 5

    Add a whey protein shake or two to your diet. Not only is whey protein a great source of protein and essential amino acids, but it also directly boosts glutathione levels in your bloodstream. Glutathione is a strong antioxidant that directly supports your immune system. Having increased levels of glutathione increases your ability to fight off infections and illness.

source : ehow

Thursday, August 6, 2009

Buku teks baru Sains, Matematik dalam BM siap akhir 2010

Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 6 Ogos — Buku teks mata pelajaran Sains dan Matematik yang akan kembali diajar dalam Bahasa Melayu pada 2012 dan mengandungi huraian sukatan pelajaran yang baru dijangka siap menjelang akhir tahun depan, kata Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Datuk Termuzi Abdul Aziz.

“Sekarang huraian sukatan pelajaran itu sedang disediakan oleh Kementerian Pelajaran, kemudian baru ia dihantar ke DBP untuk disediakan buku teks,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran buku-buku terpilih Allahyarham Prof Datuk Dr Syed Hussein Alatas yang diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu yang dilancarkan oleh Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah di DBP di sini hari ini.

Termuzi berkata proses menerbitkan semula buku teks mata pelajaran Sains dan Matematik telah bermula Julai lepas.

Beliau berkata penilaian dan proses yang lebih teliti diambil bagi memastikan keputusan yang dibuat oleh kerajaan memansuhkan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, akan dilaksanakan dengan jayanya.

— BERNAMA

Monday, July 13, 2009

PPSMI dimansuhkan mulai 2012

Dah lama tak update.....PPSMI dimansuhkan mulai 2012

Dasar kontroversi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dimansuhkan sepenuhnya tiga tahun lagi, demikian diumumkan menteri pelajaran.

Tan Sri Muhyiddin Yassin itu berkata di sekolah kebangsaan, bahasa Melayu akan menggantikan bahasa Inggeris untuk mengajar dua matapelajaran itu.

Sementara sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil akan menggunakan bahasa ibunda masing-masing, tambahnya.

Pemansuhan itu dijalankan berperingkat-peringkat sehingga semua pelajar yang terlibat dengan dasar itu tamat peringkat masing-masing pada 2014.

Dasar yang diperkenalkan sejak 2003 itu mendapat semakin banyak bantahan, khususnya sejak awal tahun ini apabila sekumpulan aktivis bahasa berjaya menggerakkan ribuan orang berarak ke Istana Negara.

Dalam sidang media khas di Putrajaya, Muhyiddin berkata kabinet hari ini meluluskan cadangan strategi kementeriannya untuk memartabatkan bahasa Melayu dan memantapkan pengajaran bahasa Inggeris.

"Strategi ini dirangka berdasarkan hasil kajian dan pemantauan yang telah dilakukan oleh Kementerian Pelajaran mengenai PPSMI sejak dasar ini mula dilaksanakan pada 2003," katanya.

Muhyiddin menyebut beberapa kelemahan besar dalam PPSMI yang mendesak kerajaan mengembalikan dasar bahasa pengantar untuk pengajaran dua subjek teknikal itu.


Rentetan pelaksanaan PPSMI

Julai 2002 - Mesyuarat khas jemaah menteri, waktu itu perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, meluluskan dasar baru Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI)

Januari 2003 - Dasar ini diperkenalkan berperingkat-peringkat dengan dimulai Tahun 1 untuk peringkat sekolah rendah, Tingkatan 1 dan Tingkatan 6 Rendah untuk sekolah menengah

Januari 2007 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah menengah

Januari 2008 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah rendah

Mac 2009 - Lebih 8,000 menyertai demonstrasi membantah PPSMI dengan berarak ke Istana Negara. Ia didukung Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) yang diketuai oleh Datuk A Samad Said dan Datuk Dr Hassan Ahmad.

Mac 2009 - Satu kajian mendapati PPSMI hanya berjaya meningkatkan empat peratus penguasaan bahasa Inggeris tetapi sebaliknya mengurangkan minat untuk mempelajari Sains dan Matematik.

Kajian 53 pakar bahasa itu, merumuskan dasar kontroversi tersebut "menimbulkan kerugian berganda kepada kepada murid, terutama kepada 75 peratus murid yang tergolong dalam kategori (pencapaian) sederhana dan lemah dalam tiga mata pelajaran terbabit, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik."

Mei 2009 - Kesemua lima Sasterawan Negara yang masih hidup menolak dasar ini - sekali gus mencipta rekod sejarah budayawan menentang dasar kerajaan tersebut.

Jun 2009 - Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut mempertikaikan dasar tersebut dengan memberi amaran "jangan jadikan pelajar bahan ujian" dasar yang "jelas mempunyai pelbagai kelemahan ketara."

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman pula berkata "salah, tidak beretika dan tidak rasional jika dasar pendidikan negara diputuskan melalui prasangka, emosi, persepsi dan andaian individu-individu tertentu yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang pendidikan sebenarnya."

Julai 2009 - Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan dasar PPSMI dimansuhkan sepenuhnya pada 2012.

Saturday, May 30, 2009

Jaya Supermarket Seksyen 14 SS14, Petaling Jaya runtuh

SS14, Petaling Jaya runtuh">Jaya Supermarket Seksyen 14 SS14, Petaling Jaya runtuh . Apa dah jadi ?? Ke mana perginya Pegawai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan Enginner yang sepatutnya meneliti setiap kerja dari setiap aspek? Atau ada kepincangan di mana-mana.
Harap yang terperangkap dapat diselamatkan.

Utusan

KUALA LUMPUR 29 Mei - Tidak mengikut nasihat pakar perundingan dan kecuaian mungkin merupakan faktor yang menyebabkan bangunan Jaya Supermarket di Petaling Jaya runtuh semalam.

Setiausaha Agung, Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM), Datuk Osman Abu Bakar berkata, bukanlah mudah bagi sebuah bangunan yang sudah berusia beberapa dekad untuk runtuh tanpa sebab.

"Mangsa merupakan pekerja di bangunan itu ketika sedang menjalankan kerja-kerja persediaan sebelum merobohkan salah satu blok bangunan tersebut. Jadi besar kemungkinan mereka melakukan kerja secara tergesa- gesa.

"Mungkin juga mereka tidak mengikut arahan pengurus projek atau pakar perundingan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mengulas kejadian tersebut yang setakat ini telah mengorbankan empat orang dan tiga lagi yang tertimbus belum diketahui nasib mereka, katanya, mungkin juga semasa proses pemecahan bangunan tersebut telah berlaku kesilapan.

"Mungkin ketika mangsa melakukan kerja-kerja pengubahsuaian secara tidak sengaja ada perkara yang tidak ditekankan. Secara tidak langsung boleh menyebabkan bahaya," katanya.

Yang Dipertua Persatuan Kontraktor Bumiputra Kelas F Kuala Lumpur (Perkobf-KL)Ahmad Awang pula berkata, pelaksanaan kerja yang tidak mengikut spesifikasi mungkin antara penyumbang terhadap keruntuhan bangunan itu.

"Kerja tidak ikut peraturan dan hendak cepat mungkin penyebabnya. Sebab kalau mereka buat kerja dalam keadaan kelam kabut pastinya akan timbul masalah. Namun kita belum tahu punca sebenarnya. Itu hanyalah andaian," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, kejadian tersebut berlaku akibat daripada kegagalan melaksanakan langkah-langkah keselamatan di tempat kerja.

''Sepatutnya satu proses penilaian risiko (HIRARC) atau pengenalpastian hazard, penilaian risiko dan kawalan risiko perlu dilakukan sebelum kejadian runtuhan berlaku.

''Perkara itu penting demi untuk memastikan keselamatan pekerja dalam industri pembinaan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


Friday, May 29, 2009

Calon SPM dihadkan Ambil 10 Subjek

Utusan Malaysia
Oleh AINOL AMRIZ ISMAIL

SEREMBAN 28 Mei – Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan telah memutuskan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai tahun depan tidak lagi boleh mengambil lebih daripada 10 mata pelajaran.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, perbincangan mengenainya telah dibuat di peringkat Kementerian Pelajaran dan keputusan itu juga sekali gus membawa perubahan dalam sistem penggredan mata pelajaran.

‘‘Kita akan mengehadkan 10 subjek sahaja untuk peperiksaan SPM pada tahun 2010 dan kementerian perlu membuat beberapa perubahan dalam penggredannya,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis peletakan batu asas Kompleks Pendidikan Bandar Enstek, Nilai dekat sini hari ini.

Turut hadir Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor; Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Tan Sri Zulkurnain Awang.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran memberitahu, berdasarkan keadaan semasa, jumlah pelajar yang mengambil lebih 10 subjek pada peperiksaan SPM tahun lalu cuma 48,000 berbanding 500,000 yang mendudukinya seluruh negara.

‘‘Cuma 10 peratus yang mengambil lebih 10 subjek. Kita percaya dengan perubahan ini, 90 peratus pelajar yang kekal dalam 10 subjek atau kurang akan memperlihatkan angka yang sama tahun ini.

‘‘Perkembangan ini sudah tentulah memberikan impak positif dalam kaedah pengajaran guru di sekolah kerana mereka boleh menumpukan khusus kepada 10 subjek berkenaan.

‘‘Selain itu ia juga mengurangkan kos kepada ibu bapa yang terpaksa menghantar anak mengikuti kelas tuisyen kerana pengajaran dalam subjek pilihan tidak dibuat secara konsisten di sekolah,” kata beliau.

Muhyiddin juga menjelaskan, ketika ini kekemasan pelaksanaan peperiksaan 10 subjek dalam SPM itu sedang diperincikan oleh pegawai di kementerian berkenaan.

‘‘Memang sistem penggredan akan berlaku perubahan dan kita akan melihat kemungkinan pelajar mendapat A+, A atau A- atau B+, B mahupun B- bertambah ramai.

‘‘Ini akan diperhalusi kerana ia juga akan melihat kaedah terbaik dalam pemberian biasiswa kepada pelajar yang cemerlang dalam subjek terbabit. Ia akan dilakukan dengan sebaik mungkin,” kata beliau.

Semalam Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, sekumpulan ahli akademik dan profesional telah memulakan kajian terhadap cadangan kerajaan untuk mengehadkan jumlah subjek yang boleh diambil pelajar dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Menurutnya, kajian itu yang dijalankan atas arahan Timbalan Perdana Menteri akan melibatkan semua aspek.

Antara aspek yang dikaji ialah perbandingan tahap kecemerlangan pelajar termasuk mengkaji apakah pelajar yang memperoleh 21A itu cemerlang, tetapi mereka yang skor A dalam semua sembilan mata pelajaran yang diambil tidak cemerlang.

Dalam kajian yang dibuat itu juga, kementerian tersebut ingin mendapatkan kepastian tujuan sebenar pelajar berkenaan mengambil lebih daripada 10 subjek dan rasionalnya mengambil subjek bertindih dan skor A.

Friday, May 22, 2009

How to Manage Your Budget During These Difficult Times



  1. Managing a family budget during these difficult times is not easy. Here are some tips that can help you get by. The most important tip is to be aware of every penny that is spent. Keep a log of all your expenditures. Once you have written down expenditures for a few weeks, you will begin to see where the fat is in your budget.

  2. Do not overspend at the grocery store. Avoid buying non-essential items such as potato chips, cookies or candy. These things are not only expensive, they do not provide adequate nutrition and cannot be converted into meals (at least not for some). Buy these things once in a while so that your family looks forward to something. Also try to shop without a grocery cart. This will force you to buy only what you need for that day or a few days. Buy things that will stretch or can be converted into other meals. For instance, a package of chicken breasts can be used for various meals. A bag of rice can also be used for multiple meals. Buy the generic brand items. These are usually substantially cheaper than the name brands. Never overbuy perishable products. Do not buy more milk or meat than you can eat in the next few days. If you happen to not use it, this will be money wasted. Never throw in all the goodies that adorn the checkout counter. They are there to lure you in.

  3. Do not take your car to the car wash. This is a luxury. Wash it yourself. This can be a good family activity. Do not waste trips in your vehicle. If you need to go to several places, plan one trip and map it out so that all the locations are located furthese to closest. Do not drive around looking for a destination, always map out your trip before you leave your house. Never drive around a parking lot waiting for the closest spot. Park far away and get some exercise.

  4. Leave your credit cards at home. Always take out cash for the week. Divide the number of days by the amount you have to spend and only spend that amount per day. Carrying cash also makes you more conscious of how much you are spending. We are always more reluctant to spend cash. Only hold one credit card account. There is no need to have more than one or two major credit cards. Anymore will only get you into trouble. Use credit for emergencies only.

  5. Negotiate with everyone you owe money to. Most all creditors will consider revised payment plans as long as you let them know in advance. Sometimes past due payments can be deferred to the end of the loan. Do not pay more than you need to especially if you can no longer charge on that account. You can always pay extra when you are back on your feet.

  6. Buy clothing from discount stores. There is nothing wrong with wearing clothing that is not designer. Teenage kids may complain about this so compromise and buy one or two items that have designer labels and buy the rest from discount outlets. Only wash your clothes after they have been worn a few times. Never wash them after one wearing. Wash once per week.

  7. Unplug all appliances, computers, refrigerators, and other devices that are not being used. Take shorter showers. Turn your water heater temperature control to medium. Change the setting on your lawn sprinklers to water only once or twice a week. Do not let the TV run in a room where there is no occupant. Walk around your house turning off lights. Only have a light on in the room you are in. Try to use local lights so that you are not lighting the entire room. Install sensors that shut lights off automatically. Do not heat or cool the entire house if you do not have to. If your AC or heat is zoned, only use the zone that you are in. Do not use electric heaters for heat unless you have to. these are very expensive to run. Avoid letting water run in the sink. Do not flush the toilet excessively. Make sure your flush valve is a water saver. Install water saving shower heads. Do not wash down your driveway. Sign up for energy saver programs with your utility companies.

  8. Avoid that cup of coffee and pastry in the morning from the expensive coffee houses. MAke coffee at home and make your own pastry. This will save you up to 20 dollars per week. Do not stop at gas stations and buy all kinds of snacks everytime you fill up. Keep some crackers or fruit in the car so that if you become hungry this will satisfy you.

  9. Take a lunch to work. Tell your friends that you are willing to go to lunch with them if they are going somewhere that you can take your lunch. Never participate in work parties that you cannot afford. Simply tell your coworkers that you would love to participate but you cannot. Tell them that you will try to attend the next one.

  10. Sell whatever you dont use or need. Offer to sell other peoples items. Become the neigborhood yard sale manager. Do it for a portion of the profits. Sell jewelry that you dont wear. Sell that extra car if dont need it. Try to get by with using only one car.

  11. Reduce the number of cable channels you have or eliminate this service altogether. Kids dont need to watch all the garbage that is on tv anyways. Get rid of your land telephone line if you have a cell phone. There is no need anymore for a home based telephone. Only have one tv in your house. This will force you to spend time in the same room as your family. Get rid of all lawn service, pool service, house cleaning etc. All these things can be done by you.

  12. Ask your employer if you can possibly work from home for one or two days per week. This will save money on gas and food. Find people to carpool with. If you can find another family to share food expenses with, buy in bulk and divide amongst two or three families.

  13. Cook three or four meals at once and store them. This will cut down on the likelihood of things spoiling from non-use. Use half the amount of spices and oil and other expensive condiments that recipes call for. If you go to a restaurant, order the salads or pasta dishes which are generally cheaper in price. Order water instead of that alcoholic beverage. You can always buy a bottle of wine on the way home at a much lower cost.

  14. Never discard loose change. Buy a bag of coin holders and roll your coins frequently. You will be surprised how much money is laying around in loose change. After trying all these things, compare your costs to see what they use to be and what they are now!



source : eHow

Friday, May 15, 2009

Koleksi Trial Fizik 2007

Koleksi Trial Fizik 2007 dan Skima Pemarkahan.

Koleksi Trial Fizik 2007. untuk di muaturun mengikut negeri.

1. Koleksi Trial 2007 Kelantan
2. Koleksi Trial 2007 Johor
3. Koleksi Trial 2007 Kedah
4. Koleksi Trial 2007 Kuala Lumpur
5. Koleksi Trial 2007 Melaka
6. Koleksi Trial 2007 Negeri Sembilan
7. Koleksi Trial 2007 Pahang
8. Koleksi Trial 2007 Perak
9. Koleksi Trial 2007 Sarawak
10.Koleksi Trial 2007 SBP
11.Koleksi Trial 2007 Selangor
12. Koleksi Trial 2007 Teknik
13. Koleksi Trial 2007 Terengganu

Koleksi Trial Fizik dan Skima 2008 dan 2009

Selamat Menjawab !





How To Manage Your Time



  1. Create a schedule or to-do list. Write down deadlines for accomplishing certain tasks.

  2. Plan to tackle difficult projects at the times of day when you are most alert.

  3. Schedule time for people, including yourself. Create some personal time by waking up half an hour earlier or going to bed half an hour later than usual; plan a weekly date with your spouse, or arrange to have lunch with friends.

  4. Prioritize what you need to accomplish. "Pareto's principle" states that 80 percent of your accomplishments come from 20 percent of your efforts, so think strategically: Locate and isolate this valuable 20 percent, then focus your efforts on the tasks that promise the greatest rewards.

  5. Delegate as many chores as you can. Hand out projects to subordinates at work, recruit your children to help with household chores, hire a gardener to maintain your lawn.

  6. Learn to say no to nonessential demands on your time. Don't volunteer for a committee if you don't have time, and decline invitations to events you don't have time to attend.

  7. Overcome procrastination.

  8. Avoid perfectionism. Don't waste time obsessively perfecting a task when you could better spend the time on something else.

Monday, April 27, 2009

Selsema Babi

Sekali lagi dunia dikejutkan dengan wabak baru Selsema Babi (swine flu).

Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia telah membuka bilik gerakan untuk memantau keadaan Selesema Babi. Untuk maklumat lanjut, hubungi 03-8881 0200 and 03-8881 0300.

kenyataan akhbar YBMK
kenyataan KPK

MADRID 27 April - Sepanyol menjadi negara pertama di Eropah yang dikesan menerima wabak selesema babi apabila seorang lelaki yang baru pulang dari Mexico minggu lalu dikesan dijangkiti virus tersebut.

Lelaki yang tidak dinamakan itu kembali ke Sepanyol pada 22 April dan diletakkan di bawah pemantauan pada 25 April selepas mengadu sakit dada, kata Menteri Kesihatan Trinidad Jimenez dalam satu sidang akhbar.

Kira-kira 20 pesakit sedang dipantau. - Reuters

Monday, April 20, 2009

You Are the CEO of Your Own Life

Truly acknowledge that you are the CEO of your own life and a better life immediately becomes imminent.

Whether we are entrepreneurial spirited individuals, currently employed and even unemployed, we must operate with the proverbial “The Buck Stops Here” sign on our desks. Everybody wants things from and for their lives. Various forms of abundance, financial wealth, building a great house, starting a successful business or charitable foundation, creating a family are a few of many possibilities. Effective CEOs take the time to identify what they truly want.

Just as in business, determined CEOs in life have very detailed visions of what they desire to occur. They plan and document(in writing) their visions, access them frequently (numerous times daily) and possess an unwavering, 100% genuine belief that all things desired will be brought into being within a determined timeframe. It’s a very specific destination that’s created and good CEOs take any and all necessary actions along the way. Excellent CEOs make vision attainment appear to be almost effortless ventures. This is because the decision has been made that their life and causes are so important to them and their families that effort represents a very minor price to pay. For top CEOs, it’s a relaxed, enjoyable and fun trip with thoughts and eyes always on their targets. It’s a constant Be, Do, Have journey.

As your own CEO, it’s important to recognize that you possess four main resources which exist solely to help you achieve desired results in your life. These four resources are your employees. Their names are:

  • Time
  • Focus
  • Energy
  • Money

Your employees work only for you. They can only quit if you allow them to and can’t request a transfer to another company. Monitor their performances and ensure they’re good, solid employees who all show up for work every day. How they collectively perform on a daily basis will determine your overall results and when you can expect your great success to arrive. These employees are literally your workforce. They should not be taking any sick days and vacations are to be authorized only at your, the CEO, level.

Your employees each have specific, but very unique specialties which enable your path…….

Time

By definition, time is a nonspatial continuum in which events occur in apparently irreversible succession from the past through the present to the future. The past is gone, the present is here but the future is still for us to define. Time, of course, will be present for us but doesn’t benefit the future unless it’s utilized in a constructive way. Does your employee time work well for you or does it show up every day but never seem to yield progress to desired results?

Focus

Employee #2 is focus. Is your focus vivid or blurry? Worse yet, is your focus missing in action? Have you created, documented and shared the “master plan” (vision) with focus? Do you meet regularly with focus? Does focus truly understand that it’s a vital part of the team? Focus should be a 24/7 employee and never allowed to punch out or leave the premises.

Energy

Is energy always being expended and managed in a direction that coincides with the CEOs (your) desired end vision? Energy should know what it’s supposed to be doing at all times. Focus must work very closely with energy as they are reliant on each other. A sailboat without a rudder (focus) and wind (energy) is highly unlikely to ever reach a desired destination.

Money

Always keep a very close eye on your employee #4- money. Successful CEOs have a strong, positive relationship with and respect for money. Always be verifying and measuring how money is doing for you. Money won’t typically complain about being mistreated but positive management and utilization will illustrate itself in many various ways. Always be good to money and money will be good to you.

CEOs are busy and shouldn’t need to spend overt amounts of time micromanaging their four employees. For assistance regarding this, the best CEOs incorporate affirmations into their mornings, days and evenings. For the CEO that desires financial abundance, a simple affirmation example is to repeat the words “Wealth”, “Success”….. “Wealth”, “Success”….. “Wealth”, “Success”…….over and over again in a slow, deliberate manner for five minutes, three times or more per day, every day; also just prior to going to sleep and immediately after waking up each morning. You will immediately notice that your four employees begin showing up early, staying late and even be working when you’re out of the office. They will come to love their jobs and you will always be proud of them for what they help you accomplish.

Peperiksaan Bukan Penentu 100 Peratus Gred Pelajar

KUALA LUMPUR 18 April – Sistem pendidikan negara bakal melalui transformasi penting tahun depan apabila tidak lagi bergantung 100 peratus kepada peperiksaan bagi menentukan gred pelajar.

Untuk itu, Sistem Pentaksiran Pendidikan Kebangsaan (SPPK) akan diperkenalkan yang memasukkan kecerdasan akademik, sahsiah pelajar dan penglibatan dalam kokurikulum sebagai penentu gred peperiksaan awam.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ia akan dimulakan dengan murid prasekolah dan tahun satu.

SPPK akan menyebabkan penumpuan terhadap peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dikurangkan.

“Langkah ini secara keseluruhannya akan menyediakan modal insan yang holistik,” katanya yang juga Menteri Pelajaran.

Teks ucapan Muhyiddin dibacakan oleh Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong sempena pelancaran Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom.

Tahap pencapaian pelajar buat masa ini diukur 100 peratus kepada prestasi mereka ketika menjawab soalan peperiksaan akhir tahun dan awam.

Ka Siong pada sidang akhbar selepas itu berkata, SPPK akan meletakkan penekanan terhadap proses pembelajaran secara menyeluruh dan bukan setakat menjawab soalan peperiksaan sahaja.

Katanya, langkah itu menjadikan sistem pendidikan negara tidak terlalu berorientasikan peperiksaan sehingga kelihatan mengabaikan aspek-aspek lain yang sama penting.

Malah, kata beliau, untuk jangka panjang, kementerian juga sedang menilai sama ada perlu mengadakan sehingga tiga peperiksaan awam.

Alimuddin ketika ditemui menambah, di bawah SPPK, pemberian markah untuk pelajar akan terdiri daripada empat punca iaitu:

- Psikometri (sikap atau sahsiah seseorang pelajar)

- Kokurikulum

- Berasaskan sekolah (peperiksaan mingguan dan bulanan)

- Berpusat (Lembaga Peperiksaan menyediakan soalan standard peperiksaan di semua sekolah).

Jelas beliau, melalui SSPK, penglibatan murid dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P) akan lebih maksimum.

Katanya, pihak kementerian mencadangkan 70 peratus markah untuk UPSR adalah berasaskan pentaksiran dan hanya 30 peratus melalui peperiksaan umum.

Bagi PMR pula, katanya, 50 peratus berdasarkan pentaksiran dan 50 peratus lagi dalam peperiksaan manakala untuk SPM, 30 peratus berdasarkan pentaksiran serta bakinya melalui peperiksaan.

“Untuk SPM kita menumpukan lebih sedikit pada peperiksaan kerana keputusan itu penting bagi penempatan pelajar di institusi pengajian tinggi awam dan swasta,” katanya.

Jelas beliau, projek perintis SSPK telah dilaksanakan melibatkan 50 sekolah pada tahun lalu dan 500 lagi pada tahun ini.

Katanya, maklum balas yang diterima termasuk daripada para guru adalah amat positif.

Beliau berkata, pengenalan SSPK tidak akan membebankan para guru kerana sebahagian pendekatan sistem itu sudah pun dimulakan.

“Sekarang ini pun dah buat, kita ada ujian mingguan, ujian bulanan dibuat oleh guru, tetapi semuanya hanya simpan di sekolah dan tidak dimasukkan dalam keputusan akhir peperiksaan.

“Macam itu juga dengan kokurikulum, sekarang pun ada pelajar jadi pengawas, main bola untuk sekolah, cuma tidak dimasukkan secara rasmi dalam penentuan gred peperiksaan awam pelajar,” katanya.

Jelasnya, sistem pentaksiran akan dimulakan dari tahun satu hingga enam untuk UPSR, tingkatan satu hingga tiga bagi PMR manakala tingkatan empat dan lima untuk SPM.

Katanya, kumpulan pertama pelajar yang akan dinilai UPSR mereka menggunakan kaedah SPPK ialah pada tahun 2015 iaitu apabila murid tahun satu 2010 menduduki peperiksaan awam pada tahun berkenaan.

Jelas Alimuddin, beliau yakin SPPK akan dapat mencapai objektifnya kerana ia dilaksanakan secara berperingkat-peringkat.

Sunday, March 8, 2009

Bantah PPSMI : 8 Ditahan

Bantah PPSMI
(petikan Utusan Malaysia,)

KUALA LUMPUR 7 Mac – Polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata untuk menghalang perarakan kira-kira 5,000 penyokong perhimpunan membantah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) daripada menghampiri Istana Negara, hari ini.

Perhimpunan anjuran Gerakan Memansuhkan PPSMI (GMP) itu bertujuan menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Namun, ia bertukar menjadi kecoh apabila penyokong terbabit berarak dari Masjid Negara ke Istana Negara walaupun tidak mendapat permit polis untuk berbuat demikian.

Penyokong perhimpunan itu yang mula berkumpul sejak pukul 1 petang di Masjid Negara, kompleks beli belah Sogo dan Pasar Seni menjadi sukar dikawal apabila mereka berarak ke Istana Negara kira-kira sejam kemudian.

Bermula dari pekarangan Masjid Negara, kekecohan tercetus apabila ribuan penyokong yang berkumpul bertindak agresif merempuh halangan polis. Mereka berarak sejauh satu kilometer menuju ke Istana menerusi Jalan Syed Putra.

Kira-kira 25 minit kemudian, pergerakan itu menghampiri Istana Negara, menyebabkan pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) terpaksa melepaskan gas pemedih mata.

Terdapat segelintir peserta perarakan itu yang dilihat memakai pakaian dan membawa logo beberapa parti pembangkang.

Ketika itu, terdengar seorang di antara penyokong memaki hamun pasukan FRU itu dengan perkataan ‘anjing’.

Insiden petang ini turut menyebabkan beberapa jalan utama di ibu negara terutamanya Jalan Mahameru sesak teruk di kedua-dua arah sepanjang kekecohan ketika perarakan itu berlaku.

Kira-kira pukul 2.50 petang, Pengerusi GMP Datuk Dr. Hassan Ahmad dan Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said menyerahkan memorandum itu di hadapan pintu masuk bangunan Istana Negara.

Memorandum itu diterima oleh wakil Istana Negara, Penolong Datuk Paduka Maharajalela, Azuan Effendy Zairakithanini.

Sementara itu, menurut laporan Bernama, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, lapan orang ditahan di sekitar Masjid Negara dan berhampiran Istana Negara kerana menyertai perhimpunan yang tidak mendapat permit polis itu.

Menurut beliau, kesemua mereka yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields dan Dang Wangi untuk disiasat mengikut mengikut Seksyen 27 Akta Polis 1967.

“Polis terpaksa mengambil tindakan tegas dengan melepaskan gas pemedih mata dan menggunakan ‘meriam air’ untuk menyuraikan mereka.

“Polis juga memeriksa 119 orang lagi kerana ingkar arahan bersurai,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Sabtu Osman berkata, Polis Kuala Lumpur tidak mengeluarkan permit untuk perhimpunan dan perarakan tersebut.

“Bagaimanapun, terdapat segelintir penyokong yang menimbulkan kekecohan sehingga keadaan menjadi tidak tenteram,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan petang ini.

Sunday, March 1, 2009

Train Your Brain With Exercise

Not only is exercise smart for your heart and weight, but it can make you smarter and better at what you do.


Anyone with a brain exercises these days, but did you know exercise can return the favor and train your brain? Not only is exercise smart for your heart and weight, but it can make you smarter and better at what you do.

"I like to say that exercise is like taking a little Prozac or a little Ritalin at just the right moment," says John J. Ratey, MD, an associate professor of psychiatry at Harvard Medical School and author of A User's Guide to the Brain. "Exercise is really for the brain, not the body. It affects mood, vitality, alertness, and feelings of well-being."

Stephen C. Putnam, MEd, took up canoeing in a serious way to combat the symptoms of adult ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Then he wrote a book, titled Nature's Ritalin for the Marathon Mind, about the benefits of exercise on troublesome brain disorders such as ADHD, a neurological/behavioral condition resulting in hyperactivity and the inability to focus on tasks.

Putnam cites studies of children who ran around for 15 to 45 minutes before class and cut their ants-in-the-pants behavior by half when they got to class. As with most exercise, the effects were relatively lasting -- smoothing out behavior two to four hours after the exercise.

Putnam also points to some preliminary animal research that suggests that exercise can cause new stem cells to grow, refreshing the brain and other body parts. According to Ratey, exercise also stimulates nerve growth factors. "I call it Miracle-Gro for the brain," he says.

How Exercise Trains the Brain

Christin Anderson, MS, wellness and fitness coordinator of the University of San Francisco, explains that exercise affects many sites within the nervous system and sets off pleasure chemicals such as serotonin and dopamine that make us feel calm, happy, and euphoric.

In other words, if you don't want to wait for those good feelings to come by accident (if they do), you can bring them on by exercising.

"When one exercises," Anderson says, "you can think more clearly, perform better, and your morale is better. This is pure science -- stimulate your nervous system and function at a higher level."

Effects of Exercise on Depression

Almost everyone has heard of the "fog of war," but the "fog of living" is depression. "Depression affects memory and effectiveness (not to mention the ability to get up, get dressed, and function)," Anderson says. "If you can control your physiology, you can relax, focus, and remember."

In a study reported in the Journal of Sports Medicine and Physical Fitness in 2001, 80 young male and female volunteers were tested for mood and then did aerobics for an hour. Of the 80, 52 were depressed before the exercise. That group was the most likely to benefit, reporting a reduction in anger, fatigue, and tension. They also felt more vigorous after the workout.

By Jean Lawrence WebMD Feature Reviewed by Amal Chakraburtty, MD

details : WebMD

Related Posts with Thumbnails